Mer frihet med en mountainbike

Känslan av cykla mountainbike slår det mesta. Du kan utmana dig själv och testa på snåriga cykelspår som du annars inte hade kunnat ge dig in på. En mountainbike är nämligen särskilt utvecklad för att användas i svår terräng och har stabila däck och en konstruktion på cykeln som gör att den fångar in stötar perfekt. Har du länge varit sugen på att testa på mountainbike? Slå slag i saken och du kommer att få mer frihet ute i skogen!

Vad ska man tänka på vid köp av MTB?

Det viktigaste i början är inte att du köper den allra dyraste och mest avancerade cykeln. Många budgetmodeller ger dig mycket cykel för pengarna och har funktioner som kommer att passa dig perfekt. Det allra viktigaste är att du har en cykel som är anpassad för att klara av lite mer besvärliga underlag och som är utrustad med robusta däck, som gör att du kan cykla genom lera utan risk för att du får sladd. Fundera också på om det finns några ytterligare funktioner som kommer att underlätta för dig.

Finns det några risker med att cykla mountainbike?

Precis som med all form av cykling finns det såklart risker, men de ser lite annorlunda ut till skillnad från stadscykling eller landsvägscykling. I skogen är det inte bilar eller splittrat glas på vägarna som du måste se upp med. Istället kan terrängen, så som hala stenar eller omkullvälta träd att ställa till med problem. 

Skogen är även full med fästingar och andra insekter och det kan hända att man blir biten. Om du skulle få symptom kan du dock göra ett smidigt borreliatest, men det är väldigt ovanligt att detta inträffar. Så tänk inte på farorna, se istället till att njuta av din skogstur!