Cykla på vintern

Att cykla på vintern kan innebära väldigt olika saker, beroende på var du bor. I södra Sverige är det inte ovanligt med nästan helt snöfria vintrar och de största problemen är mörker, kyla och ibland halka.

Bor du längre norrut är läget annorlunda. Du kan räkna med snö, snarare än regn och snön gör det faktiskt något mindre mörkt även om det kompenseras av att solen visar sig färre timmar per dygn, om den nu visar sig alls. Kylan kommer du förstås inte undan och den kan vara riktigt bitande vissa vintrar, i synnerhet nattetid.

Om du är seriös åretruntcyklist kan du förstås inte låta vintern hindra dig, oavsett var du bor. Det gäller dock att du förbereder både dig och cykeln i tid, så att du inte får problem när vintern väl kommer.

Mörker

Svensk vinter innebär mer mörker och med mer mörker ökar ditt behov av att se och synas och här finns två viktiga åtgärder: reflexer och belysning.

Reflexer är förmodligen vintercyklistens viktigaste säkerhetsdetalj. Med reflexer syns du och din cykel på långt håll och du behöver varken slå på dem eller byta batterier. Du behöver bara ha dem på dig och/eller cykeln.

Se över din cykels reflexer bak, fram och på ekrarna och komplettera med det som saknas. Din klädsel kan du också komplettera. Vissa cykelbyxor har tryckta reflexer. Annars kan du använda reflexer som du klämmer fast i byxbenen nedtill, eller som du sätter runt benen.

Huvudregeln när det gäller reflexer är att de ska sitta så lågt som möjligt, för att reflektera bilarnas strålkasterljus.

Utöver reflexer bör du komplettera din cykel med lampor fram och bak. De ger viss möjlighet att navigera i mörker, men framför allt gör de att du syns ännu bättre.

Kyla och väta

Beroende på hur fort du cyklar och hur varm du blir så kan klädbehovet variera väldigt mycket, men du bör vara beredd på att klä på dig extra, gärna i flera lager, för att hålla värmen innan, under och efter cykelturen. Om du räknar med att cykla i regn är det bra med vattentäta skalplagg, gärna av typen som andas.

Bland det viktigaste som finns är att skaffa bra handskar och se till att de fungerar bra även om de blir blöta. Att cykla med frusna fingrar är ingen höjdare och gör att det blir svårt för dig att växla och bromsa.

Snö och is

Underlaget ställer till med sina egna problem vintertid, i synnerhet om du bor någonstans där det blir riktig vinter, med snö och is.
Att köra omkring på supertunna racerdäck är förstås bra på sommaren, men om underlaget är snö gör du bäst att byta till någonting bredare, med grövre mönster och bättre grepp.

Precis som till bilar finns vinterdäck till cyklar, både med och utan dubb. De ger dig betydligt mycket bättre grepp och är det säkraste valet om du cyklar mycket i svenskt vinterväder.