Jobbpendla med cykeln

I de allra flesta fall är det effektivare i storstadsmiljöer att ta cykeln än bilen om vägen till jobbet eller skolan understiger 15 km. Att cykla till jobbet medför också att man får gratis motion och många ser själva transporten som ett träningspass, vilket sparar in en hel del tid även det. Man kan pendla till jobbet med vilken typ av cykel man själv önskar, men en del cyklar är extra lämpade för att jobbpendla.

Hybridcyklar

Cyklar med en mer framåtlutande sittställning kallas hybridcyklar och är bygga för att enkelt komma upp i högre hastigheter under längre sträckor, De har bekvämligheten hos en standardcykel men är samtidigt lite mer aggressiva som en racingcykel. Racinghybrider är ännu ett steg mot rena racingcyklar och är att föredra om man mestadels cyklar på landsväg på väg till jobbet. För den som vill ha en bra pendlarcykel, som mer liknar dragen hos en mountainbike, finns så kallade crosshybrider. De har dämpad framgaffel och kraftigare ram, vilket gör dem stabila och även lämpade för skogsstigar. Den som först och främst söker komfort, riktar in sig på en cityhybrid som vanligen har pakethållare och passar en mjukare körning.

Cykelhjälm

Cykelhjälm är att fördra när man cyklar och särskilt då man pendlar dagligen. Ofta ger man sig in i rusningstrafiken, då alla andra är påväg till jobbet och man trängs om utrymmet både med bilar och andra cyklister. Det är även viktigt att man syns ordentligt och många använder reflexväst när de cykelpendlar. Cyklar man dagligen till jobbet ställer det även krav på hur man transporterar med sig sina tillhörigheter, laptop, extra kläder med mera, och exempelvis en ryggsäck som ska sitta bekvämt och gärna vara vattentålig. Bestämmer man sig för att cykelpendla även de dagar det regnar behöver man även ordentliga regnkläder som fungerar bra att cykla i.