Sveriges bästa miljöstäder

Enligt kommunrankningen som presenteras av Aktuell hållbarhet, är topp fem av Sveriges mest miljömedvetna städer 2019:

1. Helsingborg

2. Lund

3. Gävle

4. Karlstad

5. Eskilstuna

Helsingborg

Helsingborg är en miljömedveten stad som kammat hem segern flera gånger. Kommunen har ett bra livskvalitetsprogram som både gynnar miljö och folkhälsa. Bland annat har man ett cykelbibliotek där invånarna gratis kan låna olika typer av cyklar. Där finns även elcyklar att testa, och för den som hellre föredrar en modern och snygg elmoppe är staden känd för sina många bra cykelaffärer.

Lyckas realisera många idéer

För att bli Sveriges mest miljömedvetna stad, krävs det att man uppfyller kraven inom många olika områden. I Helsingfors har man lyckats genomföra en mängd miljöprojekt och även lyckats kopiera goda exempel ute i landet. I Helsingfors ger man mer utrymme för icke-fossildrivna transportfärdmedel, vilket gynnar både cykeln och elmopeden. Gratis kollektivtrafik för kommunanställda minskar också staden utgifter. Helsingborg har de senaste tre gångerna tagit hem förstaplatsen som Sveriges hållbaraste kommun.

Lund

Också i Lund finns ett stort miljötänk, och som studenthuvudstad gäller även här satsningar på cykel och eldrivna fordon. Det är lätt att ta sig med både cykel och elmoped runt om i staden, och Lund har ett eget miljöprogram kallat LundaEko II för att ta fram en mer hållbar livsstil bland kommuninvånarna.

Satsningar på cykeln

Lund är en riktig cykelkommun och invånarna har genom satsningar börjat köra mindre bil än i övriga Sverige. I kommunen har man en egen strategi via LundaMaT, vilket är ett miljöanpassat transportsystem. Man utgår ifrån att många bilresor kan ersättas med just cykeln.

Gävle

Gävle har legat i toppen på listan över de mest miljömedvetna städerna många gånger och räknas som en mycket klimatsmart stad. Man satsar även på försök med hyrcyklar och utbyggnad av fler cykelbanor för att minska ned avgaserna i innerstaden.