Vilket cykellås är bäst?

Cykellås har blivit allt viktigare med åren. Borta är dagarna när det räckte med ett blocklås monterat direkt på ramen. Att låsa fast cykeln innan du lämnar den är helt nödvändigt om du ska kunna räkna med att den står kvar när du återvänder.

Det finns mängder av bra cykellås av olika typer och från olika tillverkare. Men vilket cykellås är bäst för dig och vilket ska du välja? I den här artikeln tittar vi närmare på alternativen.

Godkänt cykellås

När du väljer lås till din cykel ska du alltid välja lås som är godkända enligt Svenska Stöldskyddsföreningens (SSF) normer. Det innebär att låset är testat och uppfyller vissa grundkrav på säkerhet, men också att det accepteras av ditt försäkringsbolag.

Typer av cykellås

Här går vi igenom de vanligaste typerna av cykellås och beskriver kort deras för- och nackdelar.

Vajerlås – Ett vajerlås består av en plastad stålvajer med öglor i ändarna, som förankras i ett hänglås, bygellås eller annan låsanordning. Vajerlås är mycket enkla att klippa upp med bultsax och duger bara till att låsa fast cykelhjälmen, framhjulet och liknande detaljer. Ett undantag är den typ av mycket tjocka vajerlås, med kevlar- eller stålmantel som förekommer på marknaden.

Bygellås – En mycket vanlig typ av cykellås, som ser ut som ett förvuxet hänglås. Ett godkänt bygellås av hög kvalitet är mycket svårt att öppna med våld och kräver i allmänhet vinkelslip eller andra skrymmande och högljudda verktyg.

Vikbara lås – Vikbara lås består av en serie stålplattor ihopsatta med nitar, som kan rotera. De är mycket smidiga och tar liten plats, men har alla svagheten att de kan brytas isär med något så enkelt som en mutterspräckare. Det tar lite tid och kräver arbete, men kan göras ganska diskret.

Kätting med hänglås – En härdad stålkätting med ett bra hänglås är ett mycket bra sätt att låsa fast din cykel och om du väljer lämpliga produkter är dessa också godkända som cykellås. Problemet är det blir väldigt tungt att cykla omkring med och denna lösning passar kanske bäst att ha stationärt på de platser där du brukar lämna din cykel längre stunder.

Sammanfattning

Det finns inget cykellås som är helt säkert. Alla typer av lås kan dyrkas upp, men det kräver tid och skicklighet. Det vanligaste är att cykellåset bryts upp med våld eller att tjuven utnyttjar svagheter i låskonstruktionen.

Satsa på ett godkänt cykellås av hög kvalitet, från en känd tillverkare och se till att alltid låsa fast din cykel, så klarar du dig långt. Naturligtvis gäller det att använda sitt omdöme och inte lämna cykeln längre stunder på öde eller dåligt övervakade platser.