Rätt inredning för cykelverkstaden

Alla har förmodligen inte ett rum hemma som de kan använda enbart som cykelverkstad, men du har förmodligen ett förråd, garage, kontor eller annat rum som du kan använda och även om du inte använder rummet enbart för cykelreparationer finns det många anpassningar du kan göra för att underlätta ditt liv som cyklist.

Skaffa rätt utrustning för cykelservice

För de flesta är det förmodligen bättre att anlita en cykelverkstad vid behov, men om du tillhör oss som cyklar mer än de flesta och som dessutom är intresserad av att sköta det mesta av underhållet av din cykel på egen hand finns den del verktyg och utrustning som du bör skaffa.

  • Serviceställ – Med ett serviceställ får du upp cykeln från golvet och kan fritt rotera hjulen för att justera bromsar och växlar. Dessutom kan cykeln roteras fritt, efter behov.
  • Bänk med skruvstycke – För allt jobb med smådelar som inte sitter fast på cykeln behöver du en liten bänk att arbeta på. Skaffa också ett skruvstycke och montera fast i bänken, så har du ett sätt att hålla fast delar.
  • Riktställ – Att rikta hjul på egen hand kan verka avancerat, men det är egentligen rätt enkelt. Ibland går ekrar av och för ekerbyte är ett riktställ ovärderligt, eftersom du förmodligen behöver justera hjulet efter bytet
  • Verktyg – Skruvmejslar, insexnycklar och fasta nycklar tillhör nödvändigheterna. Köp bra grejer så håller de länge
  • Specialverktyg – Beroende på märke och modell på växlar, vevpartier och nav så behöver du olika specialverktyg. Köp det du behöver för att underhålla just din cykel

Övrig inredning i cykelverkstaden

Utöver verktyg, serviceställ och arbetsbänkar behövs inte så mycket mer, men det är viktigt att se över ljuset i rummet, så att du kan se vad du håller på med. Bra allmänljus som lyser upp taket och väggarna är en bra början. Utöver detta kan det vara värt att komplettera med en eller två flyttbara arbetslampor som du kan använda när du behöver punktljus på det du arbetar med.

I övrigt bör du göra ditt verkstadsrum så inbjudande och trivsamt som möjligt, så glöm för all del inte bort väggarna. Skaffa någonting inspirerande att hänga på väggarna, kanske svartvita posters med cykelmotiv eller foton från miljöer där du tycker om att cykla. Givetvis kan du också rama in informationsposters från tillverkare av cykelkomponenter för att få den riktigt genuina känslan av cykelverkstad.