Chiapudding – mellanmålet som ger dig kraft

Chiapudding är det perfekta mellanmålet för cyklister som behöver extra energi på eftermiddagen för att orka cykla hem efter en intensiv dag på jobbet. För att göra chiapudding behöver du chiafrön och mjölk som bas (det kan vara en nötmjölk, rismjölk, komjölk, getmjölk, etc.) och sedan är det fritt fram att experimentera med nötter, frön, kryddor, bär och frukt. Ett bra tips är att ha påsar med frysta bär hemma, eller att ta några valnötter och bryta ner dem till mindre delar och blanda i.

Grundreceptet är att ta två matskedar chiapudding för varje deciliter mjölk. Så om du har en burk eller skål som rymmer tre deciliter mjölk kan du lägga till sex matskedar med chiafrön, en skivad banan, några nötter och bär. Skruva på locket eller täck med plastfolie och sedan låter du det stå i kylen i några timmar – helst över natten. Servera sedan i en skål från Marimekko eller Guzzini så smakar det lite extra gott.

Fördelen med chiapudding är att chiafrön ger dig en massa långsamma kolhydrater och nyttiga fibrer och även omega-3-syror, som gör att du har kraften att cykla hem utan att bli för trött efteråt. Det är också väldigt enkelt att göra, eftersom du inte behöver någon riskokare eller matberedare för att göra chiapudding. Du kan använda vilken skål som helst och en liten sked för att röra om. Det tar bara ett par minuter och det skapar heller ingen disk. Dessutom är det otroligt gott och nyttigt så länge du låter bli sockerskålen!