Så väljer du rätt cykelhjälm

Någonting som du aldrig bör kompromissa bort är cykelhjälmen. Oavsett om du ska ner till affären eller ska ge dig ut på ett längre träningspass på landsvägen. Det finns alltid risker med att cykla eftersom du omges av bilar och andra trafikanter. Men för att hjälmen faktiskt ska skydda ditt huvud om olyckan är framme är rätt val av hjälm A och O. Vi hjälper dig att välja en bra cykelhjälm som är anpassad efter dig!

Passformen är viktig

För att hjälmen ska ge det rätta skyddet så är det viktigt att hjälmen sitter lagom hårt. Den ska sitta stabilt utan att klämma åt eftersom skyddet då istället kan få motsatt effekt. Så testa flera olika hjälmar och säkerställ att du kan justera spännena för att passa just dig. Om du är osäker på hur hjälmen ska sitta kan du besöka en cykelbutik för att få hjälp med passformen.

Anpassa hjälmen för din träning

Det är också en fördel om du väljer en hjälm som är anpassad för den typ av cykling som du utövar. Om du till exempel ofta ger dig ut på ett längre cykelpass på MTB eller landsväg så är extra säkerhetsfunktioner och en starkare hjälm en klar fördel. Detta eftersom du kommer upp i högre hastigheter och även eftersom hastighetsbegränsningarna är högre för fordon som åker förbi. Om du skulle bli påkörd måste hjälmen vara rätt utformad för att ge det allra bästa skyddet. 

När du cyklar i stan är såklart det också viktigt att hjälmen är på. Men stöten kommer inte bli lika hög.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *