Håll igång på vintern genom att cykla inne

Att ge sig ut i vintermörkret och slasket för en lång träningstur på cykel är kanske egentligen ingenting som lockar. Visst finns det fina cykeldagar även under vintern och då passar du förstås på, men det gäller ju att hålla igång träningen hela tiden för att inte tappa formen.

Att cykla på rulle kan vara ett trevligt alternativ som får dig att faktiskt vilja sätta dig på cykeln trots att vädret inte är det bästa. Du måste trots alls inte bry dig om vädret, när du tränar inomhus. Istället har du full frihet att köra hur länge och hur hårt du vill, utan hänsyn till mörker, kyla och halka.

Här ger vi lite förslag på hur du med enkla medel kan göra din vinterträning inomhus lite trevligare.

Träningsrummet

Vi utgår från att du redan har cykel, kläder och en rulle för inomhusträning. Det du behöver nu är ett bra rum att träna på. Rummet behöver inte vara jättestort, men det ska gärna vara trevligt att vistas där och du ska helst känna dig inspirerad, så att du får energi och kan njuta av ett riktigt långt pass.

Om du är nybörjare när det gäller att cykla på rulle kan det kännas lite osäkert i början, när det gäller att hålla balansen. Då kan det vara en bra idé att ställa cykeln så att du sitter mitt i en dörröppning, där du har karmarna att ta stöd emot. Sedan, när du blir lite varmare i kläderna och känner dig säker går det bra att flytta in cykeln i ditt tänkta träningsrum.

Ljus och inspiration

För att riktigt mota bort all vintertrötthet är det viktigt med bra ljus när du tränar. Köp ett par stora taklampor som lyser upp ditt träningsrum ordentligt och kombinera med några mindre ljuskällor där det behövs.

För att förbättra inomhusmiljön kan det vara bra med växter. Skaffa några rejäla gröna växter som inte kräver så mycket skötsel och ställ i krukor på golvet. Välj gärna självvattnande krukor om du har lätt för att glömma bort dina krukväxter mellan varven, så klarar de sig längre utan dig.

Att stirra in i en vägg medan du tränar är inte så roligt. Ställ upp en tv framför cykeln och titta på dina favoritprogram, eller varför inte låta sig inspireras av trevliga cykelfilmer, som vi tipsat om tidigare.