Elmopeder

En elmoped är ett tyst fordon och ett miljövänligt sådant. Marknaden för elmopederna har vuxit kraftigt då många städer börjar förbjuda bilkörning i de centrala delarna. För många är det oklart vad skillnaden är mellan en elmoped, elskoter och elmotorcykel.

Elektriska cyklar

Elektriskt drivna cyklar har pedaler som man trampar runt som på en vanlig cykel, men en elmotor hjälper till i kraftöverföringen. Det krävs inga förarbevis för att köra en elcykel. En elcykel är att betrakta som en vanlig cykel och man kan cykla en sådan på platser där en vanlig cykel kan ta sig fram. Elcykeln får åka i 25 km/h vilket motsvarar en elektrisk moped klass II. Elmotorn får endast ha en stödjande funktion och det ska vara cyklisten som driver cykeln framåt i huvudsak.

Elmoped klass II

En elmoped som har en motor som inte är större än 1 kW innebär klass II och får ha en topphastighet av 25 km/h. Det krävs även en giltig trafikförsäkring och det är ett måste med hjälm. En elmoped får i princip inte köras på cykelbanor.

Elmoped klass I

Har elmopeden en motor på max 4 kW innebär det klass 1 och att den får framföras med en topphastighet på 45 km/h. I denna klass måste elmopeden ha registreringsskylt och trafikförsäkring. Föraren måste ha både mopedkörkort och godkänd hjälm. En elmoped i denna klass kan ha 2, 3 eller 4 hjul och även ha bilbälte.

Batteriet

Det viktigaste i en elmoped är själva batteriet som avgör hur långt fordonet kan nå och det är stora skillnader mellan de billigare och de dyrare batterierna. Faktorer så som hastigheten elmopeden framförs i påverkar även hur pass länge ett batteri räcker. Ett batteri bör klara åtminstone mellan 1000-2000 laddningar innan det börjar att tappa i kapacitet. Till elmopeden får man räkna med att byta ut ett slitet batteri vart 4-5 år.