När är elmoped ett fullgott alternativ till bilen?

Alla har vi behov av att transportera oss i olika sammanhang. Trots trenden med distansarbete reser de flesta av oss till och från arbetsplatsen varje dag och utöver det behöver vi alla uträtta olika ärenden både i vardagen, för att till exempel köpa mat, och på fritiden. Har du dessutom små barn finns ytterligare behov med lämning och hämtning på skola och/eller dagis.

Listan över transportbehov kan göras lång, men vilket transportmedel är egentligen bäst? Bilen har under årtionden varit herre på täppan, men med trängseln i många städer och ständigt stigande bensinpriser blir det i många sammanhang en börda med bil. Vill man dessutom tänka lite extra på miljön känns det kanske inte alls lockande.

Många väljer ändå bilen, ofta av nödvändighet, eftersom det är enda sättet att alls få ihop tillvaron. Men vilka är alternativen och när är de egentligen gångbara? Vi har tittat närmare på elmopeden som ersättare för bilen och funderat över vilka för- och nackdelarna är och vilka kompromisser du kan behöva göra.

Här ger vi dig resultaten av våra funderingar, så kan du på egen hand fundera igenom din situation.

Snabbt och smidigt i innerstaden

Bor du i någon större stad och arbetar inne i centrum kan elmopeden vara det perfekta valet för dig. Det kan till och med fungera om du måste lämna och hämta barn på vägen till jobbet, även om varje förälder förmodligen bara kan ta med sig ett barn.

Om du är egenföretagare med centralt boende och har abonnemang hos något större kontorshotell i Sverige är elmopeden ett perfekt val. Du har alltid nära till din arbetsplats, även om du är på tillfälligt besök på annan ort, och du slipper oroa dig över parkeringsproblem

Flakmopeden på frammarsch

Även för dig med fler barn eller andra större transportbehov finns förresten möjligheter att välja elmoped. Den klassiska flakmopeden har återuppstått och är på väg tillbaka på bred front och med den kommer också allt fler fiffiga lösningar för att transportera såväl barn som större mängder matvaror och annat gods.

Naturligtvis är räckvidden begränsad även här, men med rimliga pendlingsavstånd och möjlighet att ladda din moped under dagen har du här stora möjligheter att klara det mesta utan bil.