7 av 10 kan cykelpendla

Enligt undersökningar man låtit göra i Stockholm visar det sig att 7 av 10 faktiskt kan ta cykeln fram och tillbaka till jobbet istället för bil eller buss. Många gånger har man inte själv ens tänkt tanken att det faktiskt är fullt möjligt. Det som undersökningar har visat, är att cykeln för de flesta är det absolut snabbaste sättet att ta sig fram, men det finns vissa skillnader. I storstäderna är vinsten med en cykel betydligt högre än i mindre städer där avstånden är större och rusningstrafiken mindre.

3 bra tips

Det behöver inte vara så märkvärdigt att byta ut bilen mot en cykel, när det kommer till att transportera sig dagligen till skolan eller jobbet. Egentligen är allt som behövs för att komma igång en helt vanlig cykel och det är klokt att ha en hjälm på huvudet. Vill man bli mindre svettig finns elcykeln som en möjlighet att välja, och även en elmoped är idag ett trendigt och billigt alternativ till bilen.

1. Planering är A och O

Det är bra att kolla upp vilken väg som som det lönar sig att cykla. Den närmaste vägen är inte alltid den snabbaste, utan antalet backar och övergångsställen med trafikljus påverkar med flera minuter. En del vill ha ett ombyte kläder på jobbet, andra tar det med sig i en ryggsäck.

2. Mjukstarta

Den som inte cyklat på ett tag gör klokt i att mjukstarta och cykla exempelvis två dagar i veckan, tills framförallt benmusklerna fått vänja sig.

3. Lämplig cykel

När man kommit igång med sitt cyklande gäller det så småningom att byta upp sig, till en mer lämplig cykel. Hybridcykeln, som är en blandning mellan en racingcykel och en mountainbike, är ett bra alternativ för jobbpendling och ger både stabilitet och bekvämlighet. Gillar man sin cykel är det mer troligt man använder den.