Härlig cyklistmat som håller dig igång

När du tränar seriöst är det viktigt att du äter rätt, men att få i sig tillräckligt av proteiner och framför allt kolhydrater blir lätt enformigt och en prövning för själen och tålamodet.

Men det finns många sätt att göra både matlagningen och ätandet roligare. Du kan förstås variera råvaror och maträtter, men det finns också många tillagningsmetoder som du kan experimentera med.

Det spelar egentligen ingen roll om du är van vid och intresserad av matlagning. Det finns flera bra och enkla matlagningsmetoder som är mycket enkla men ändå ger fantastiska resultat. Här går vi igenom några saker du kan prova.

Rökning

Att röka mat är som att grilla, men istället för att lägga maten direkt över glöden lägger du den vid sidan av och låter den tillagas långsamt, ofta vid låg temperatur.

Det finns speciella rökar och grillar anpassade för rökning att köpa, men för dig som vill prova duger det gott med din vanliga grill, förutsatt att den är stor nog. Recept och instruktioner hittar du online och du kan röka såväl kött som grönsaker och andra matvaror som till exempel ost.

Ångkokning

Ångkokning är en traditionell matlagningsmetod i Kina. Vid ångkokning lägger du inte maten i vattnet. Istället har du vatten på botten och lägger det som ska lagas till i en speciell korg som du ställer i kastrullen.

Ångkokningen är vanlig för tillagning av grönsaker, men det går förstås bra att även experimentera med kött. Har du en ångkokare med flera våningar kan du till och med ångkoka en hel måltid i en och samma kastrull.

Slow cooking

Att laga mat under lång tid vid lägre temperatur än normalt kan verka krångligt, men med rätt utrustning kan du göra det mycket enkelt. Skaffa en lättanvänd sous vide och upplev hur mirakulöst välsmakande och saftig mat kan bli när den tillagas länge vid låg temperatur.

Sous vide är vanligt för kött och andra animaliska produkter och ger dig möjlighet att använda lägre temperatur än normalt, i utbyte mot längre tillagningstid. Själva tillagningen sköter sig själv när du väl dragit igång den.

Snabbare matlagning med tryckkokare

Att laga mat med tryckkokare är motsatsen till slog cooking. Genom att koka mat under högre tryck blir den klar snabbare. Det kan vara en metod som är värd att prova om du ofta har ont om tid för att fixa mat.