Cykelns historia

De äldsta cyklarna härstammar ifrån slutet av 1700-talet och ordet “cykel” kommer från franskans “bicycle” som myntades på 1860-talet. Även Leonardo da Vinci har länge påståtts gjort en skiss på en cykel redan på 1500-talet, men det har senare visat sig gälla något helt annat. På 1600-talet dök däremot olika experiment upp som skulle kunna sägas vara föregångaren till cykeln, även om dessa prototyper ofta hade 3-5 hjul. På den tiden var det förmögna herrar som satt på dessa cyklar, vilka inte var särskilt praktiska.

Den moderna cykeln – ett praktiskt fordon

I slutet av 1800-talet kom en version av cykeln som liknar den vi har idag. Även metoden att använda luft i en gummislang kom, vilket medförde en betydligt mjukare färd. Under 1930-talet var Stockholms gator fyllda till 70% av cyklister och cykeln var verkligen var mans egendom. De två världskrigen, som innebar bensinransonering, gjorde cykeln till det enda alternativet som färdmedel.

Cykelsport

Cykelsporten är stor i världen och det förekommer en mängd olika tävlingar i olika former. Cykelsport förekommer både som racing på landsväg, likväl i terräng i skogen och på specialbyggda banor. Sporten är en olympisk gren och innefattar då bancykling, landsvägscykling, terräng och BMX. I Sverige förekommer cykelcrosstävling och BMX, samt de större grenarna mountainbike och landsvägscykling. Inomhuscykling är ingen stor sport i Sverige men så kallad “velodrom” förekommer runt om i Europa, där man cyklar inomhus på en bana.

Tour de France

Tillsammans med det italienska cykelloppet Giro d’italia hör Tour de France till de största cykel-eventen som genomförs i världen. Det är stora summor pengar inblandade och loppet är en årlig cykeltävling i Frankrike som körts sedan 1903. Tävlingen pågår tre veckor under juli månad och sträckan som är omkring 200 km är indelad i upp emot 20 etapper. Tour de France är det tredje största idrottseventet i världen, strax efter fotbolls-VM och sommar-OS.