Cykeltyper

Den moderna cykeln finns i en mängd olika utföranden och är utrustade efter vilket behov användaren har. Inom cykelsporten är det vanligast med en landsvägscykel eller mountainbike och för andra användare finns det en uppsjö av cykeltyper att välja däremellan. Några av de vanligaste typerna är:

Landsvägscykel

En landsvägscykel kallas även racingcykel och är anpassad för att tävla på asfalt. Cyklisten har en mycket låg profil för att minska motståndet och cykelns vikt är på ett minimum. Även styret är helt utformat för en framåtlutande sittställning. Däcken är mycket smala och cykeln blir snabbt obekväm om underlaget inte är plant som vid asfalt. Det är den snabbaste cykeln man kan välja.

Mountainbike

En terrängcykel som man kan använda i skogen och som klarar alla möjliga underlag kallas mountainbike. Däcken är mycket grova och det finns en mängd olika varianter av mountainbikes. En så kallad “fat-boy” har rejält tjocka däck, och många mountainbikes har både dämpade fram- och bakgafflar.

Hybrider och cykelcross

Man kan sammanfatta många cyklar som hybrider mellan en mountainbike och en landsvägscykel. Cyklarna är lättare än en mountainbike men mer robusta och bekvämare än en racingcykel, och passar mer för en urban miljö.

Elcykel

En elcykel är en vanlig cykel men med elassistans, som hjälper till i överföringen av kraften till pedalerna. En elcykel är att betrakta som en helt vanlig cykel, och den kräver inga andra tillstånd eller regler. Det avgörande är att elcykeln inte är självgående utan bara assisterar vid framförandet.

Liggcykel

En liggcykel har 2-4 hjul och cyklisten ligger på ryggen och cyklar med benen framför sig.

BMX

Lite mindre cyklar som används på olika banor och för att göra olika hopp och trick kallas BMX, vilket är en förkortning av “Bicycle Motorcross”. Cykelns utövning på bana liknar motocross.

Tandemcykel

Cyklar med plats för fler än en trampande cyklist kallas tandemcyklar.