Att ha rätt vätskebalans är grundläggande för att hålla igång kroppen och någonting som du som cyklist ständigt måste tänka på om du vill prestera på topp hela vägen från start till mål.
Under kortare cykelturer på upp till en timme är det kanske inget problem om inte utetemperaturen är alltför hög, men vid längre turer är det nödvändigt att kunna ta igen något av den vätska du förlorar genom att svettas.
Men vilket är egentligen bästa sättet att hålla sin vätskebalans under kontroll? I den här artikeln får du tips, både på vad du ska dricka och hur du ska dricka. Det finns massor av varianter både på sportdrycker och olika sätt att få i sig dem.. Vi hjälper dig välja rätt.
Flaskor och vätskesystem
Det första du behöver tänka över är hur du ska få i dig vätska på bästa sätt. Här finns några olika alternativ, som alla har sina för- och nackdelar.
Vätskesystem
Ett vätskesystem är en vattenpåse med slang som du bär på ryggen i en särskild ryggsäck, eller tillsammans med annan packning. Vätskesystem finns i mängder av varianter och storlekar från en upp till tre liter.
Den stora fördelen med vätskesystem är att du kan dricka kontinuerligt, lite åt gången. Med munstycket rätt arrangerat slipper du ta händerna från styret. Dessutom kan du vara säker på att få med dig tillräckligt med vätska, nästan oavsett hur länge du cyklar.
Den enda egentliga nackdelen med ett vätskesystem är att du bär det på ryggen och att det blir svettigare. Du riskerar alltså att behöva mer vätska.
Vätskebälte med sprutflaskor
Bland löpare har det tidvis varit populärt att ha bälten med småflaskor, med sprutmunstycke. Detta kan givetvis användas även av dig som cyklist och du får samma fördel i att du kan spruta in små mängder vatten i munnen åt gången, istället för att ta klunkar. Det är lättare att dricka om du andas tungt. Å andra sidan brukar det vara ganska bökigt att få ut och sätta tillbaka flaskorna i bältet, så du måste släppa styret och koncentrera dig på två saker samtidigt.
Traditionella cykelflaskor
Det flexiblaste och billigaste alternativet är traditionella flaskhållare på ramen, där du kan sätta vilka flaskor du vill, allt från billiga plastflaskor som du köper för ett par tior till rejäla, hållbara vattenflaskor i metall. Flaskställen kan kombineras med en cykeltröja med fack för ytterligare flaskor.
Det här är det billigaste sättet att få med sig dryck på cykelturen och om du använder en cykeltröja med fack går det att få med sig ganska många liter. Du måste släppa styret med ena handen för att dricka men det är inte fullt lika krångligt som med sprutflaskor i vätskebälte.
Vad har du i flaskan?
Vad som finns i flaskan finns det lika många svar på som det finns cyklister och vad som är rätt beror på hur din kropp fungerar.
Många klarar sig långt på enbart vatten. Får du problem med saltbalansen kan du prova någon isotonisk sportdryck som du köper eller blandar själv.
Behöver du extra energi är det socker i olika former som gäller, med eller utan smaksättning.
När det gäller valet av vätska är vårt bästa tips att prova sig fram och att verkligen testa olika alternativ för att se vad det blir för skillnad.