Nästan alla kan cykla och ändå gör nästan alla fel när de cyklar.
– Hurdå fel? Välter de? Krockar de? Cyklar de vilse?
Det finns många sätt att cykla fel förstås, men i den här artikeln ska vi prata om den typen av fel som kanske inte syns och märks så tydligt, men som gör stor skillnad när det gäller hur jobbigt det blir för dig som cyklist att ta dig fram och hur långt du orkar trampa.
Vi talar om effektivitet nu och hur du bäst gör för att ta dig fram på cykel så snabbt och lätt som möjligt och med så liten ansträngning som möjligt.
Det finns några enkla knep.
Ramstorlek och inställningar
Först och främst är det viktigt att se över att din cykel är tillräckligt stor och att du sitter rätt. I vissa fall kanske det bästa är att helt enkelt byta cykel, men det finns några ganska enkla justeringar du kan göra själv, utan dyra inköp.
Det första kravet är att du måste kunna stå grensle över ramen, med ungefär 10 centimeters marginal. Det är viktigt för att du ska kunna kliva av och på cykeln på ett säkert sätt. En alltför hög ram kan bli mycket farlig i ett nödläge.
Nästa steg är att justera sadelhöjden. Sadeln ska vara så hög som möjligt, men du måste kunna trampa ordentligt. Det är lagom om du kan sitta rakt på sadeln och ha nästan helt sträckt ben när pedalen är i sitt nedre läge. Justera sadeln så att du får rätt höjd. Är sadelstolpen för kort går det att köpa en längre.
Efter sadelhöjden kan det vara värt att se över styrets placering. Tävlingscyklister har styret ungefär i höjd med sadeln, men det är inte säkert att du vill sitta så. Styret behöver vara placerat så att du själv tycker att du sitter bra och så att du når att svänga, utan att vrida hela kroppen för att nå.
Det finns mängder av varianter på justerbara styren och styrstammar. Fråga din cykelhandlare om råd, så du får styret så att det passar dig.
Kadens, kadens och kadens
Kadens, det är cyklistspråk för hur fort du trampar.
– Hur fort ska jag trampa då?
Fortare än du tror, är svaret. Tävlingscyklister brukar ha en kadens på ungefär 90 varv per minut. Det är alldeles för fort, tycker de flesta, men ska du cykla långt är det den kadens som kommer att ta dig längst.
Välj en lägre växel än du är van vid och prova dig fram. Även en liten ökning kan få stor effekt på slutresultatet. Ska du köpa ny växel är detta en av de viktiga sakerna att kolla, förutom ramstorleken. Låga växlar är bättre än höga, särskilt om du bor i en stad med mycket backar.