Att använda cykling som motionsform är skonsamt för knäna och lederna och ger en hel del hälsofördelar. Cykling tränar både musklernas styrka, främst låren, och hjälper till att öka konditionen i form av lägre vilopuls och högre syreupptagningsförmåga.
Slukar kalorier
Genom att cykla regelbundet förbättras blodcirkulationen och det är betydligt lättare att behålla vikten. När man cyklar transporteras slaggprodukter bort från kroppen när blodet cirkulerar i hela kroppen. En person som väger 80 kg, förbrukar omkring 250 kcal på en 20 minuters cykeltur i medeltempo. Det blir 500 kcal om dagen om resan till jobbet är 40 min tur och retur, vilket är precis lagom för en sund viktminskning. En timmes cykling förbrukar nära 700 kcal vilket även motsvarar en timmes löpning. Cykling kan till skillnad mot löpning anses vara mer skonsam för kroppen.
Enkel vardagsmotion
Det är lätt att kombinera cykling med att exempelvis pendla till arbetet eller att transportera sig runt om i samhället. Använder man en varukorg eller cykelväskor går det smidigt att handla i affären. Många kommuner satsar på cykeln, och det finns ofta cykelkartor att ladda ned ifrån kommunens hemsida, för att se lämpliga rutter man kan ta. Med en cykel utvidgas antalet mål man kan besöka på en dag och det blir helt enkelt lättare att uppleva närmiljön man bor i.
Avancerad träning
För den som vill ta sin träning på cykel till en avancerad nivå, kan ett intervallprogram verkligen lyfta upp konditionen rejält. Man kan dels använda sig av naturliga intervaller, som innebär att man cyklar på lite hårdare så fort en backe dyker upp, och återhämtar sig innan nästa backe kommer. Det är alltså fråga om full gas uppför och vila nedför. Ett distanspass är en intervallträning längs exempelvis en landsväg, där man cyklar på hårdare i ett bestämt antal minuter och lugnare i motsvarande antal minuter.