Om du håller på tillräckligt länge med någon motionsaktivitet riskerar du att förr eller senare att drabbas av problem med kroppen.
Bollsporter är ökända för det här, men även till exempel löpare, kampsportare och cyklister får leva med risken att drabbas av olika åkommor.
Här går vi igenom vad som kan hända dig som cyklar mycket och ger dig tips och råd på hur problemen kan förebyggas, men också hur du bäst hanterar dem om de uppstår.
Knän
Det har skrivits spaltkilometer om cyklister som får problem med sina knän i fackpress och forskningsrapporter. Om det är någon krämpa som är typisk för just cyklister så är det ont i knäna.
Det är samma åtgärder som behövs för att förebygga som för att bota problem med ont i knäna för cyklister. Det handlar om att stärka musklerna runt knät och att minska belastningen när du cyklar. Stärka knänas muskulatur kan du göra genom några enkla styrkeövningar, som du behöver genomföra regelbundet.
Att minska belastningen på knäna handlar om att öka kadensen genom att köra på lägre växel. Du får trampa fortare men vid lägre belastning, helt enkelt. Det är en vanesak.
Det finns också fall där du som cyklist kan få problem med knän om du kör med clipspedaler och vinklarna på skor och klossar inte är rätt anpassade. Då gäller det att experimentera.
Mellangården
Titta på din cykelsadel och fundera över hur stor yta din kroppsvikt vilar på. Inte hela kroppsvikten vilar där, men det är ingen stor yta och då är det kanske inte så jättekonstigt om vissa får ont.
Här gäller det att experimentera sig fram, så att det blir bra. Sittställningen påverkar en hel del, men det gör även valet av sadel. För kvinnor finns speciella damsadlar som bättre passar deras anatomi, men oavsett kön så gäller det här att prova sig fram och gärna rådgöra med någon namnkunnig cykelhandlare eller erfaren cyklist.
Fötterna
Kör inte omkring med frusna fötter, men välj inte heller för varma skor. Även om du kör med välventilerade, lagom svala skor kan du råka ut för fotsvamp symptom.
Om du drabbas finns kräm att köpa, som botar besvären, men det är också viktigt att vidta åtgärder som förhindrar att problem uppstår igen. Lagom varma och ventilerade skor är en bra början, men det är också viktigt med bra fothygien; att tvätta fötterna, använda rena strumpor, gärna i funktionsmaterial, och att alltid låta fötterna andas och torka ordentligt efter avslutat cykelpass.